Afsluiting seizoen 2024

Door Mariëlle Oudenes

En dan zit het er ineens weer op……Het seizoen 2024 is zo goed als voorbij. Jammer! Maar stiekem ook wel even lekker. Terugkijkend was het een seizoen met veel gezichten. De resultaten binnen het weidevogelbeheer zijn in sommige delen van ons gebied goed, maar in andere delen lukte het minder om kuikens vliegvlug te krijgen.

In polders met flinke oppervlaktes zwaar agrarisch natuurbeheer (ANLb) en met veel aandacht voor beheermozaïek boekten we mooie resultaten. ANLb dat zorgvuldig is neergelegd werkt dus. Grote concentraties weidevogels leidde hier en daar tot hoge percentages BTS tellingen van meer dan 80%. Zo zien we dat graag!

Toch waren er ook gebieden waar het broedsucces matig of buitengewoon slecht verliep. Door de extreem natte en koude start van het seizoen had de kievit wel een heel slechte start. Ook in gebieden met zwaar beheer, als plas-dras, kruidenrijk grasland en beweiding, maar met eigenlijk net te weinig weidevogels hadden de vogels het zwaar. Ze waren met minder en dat maakt het ook voor predatoren gemakkelijk om er een snack vandaan te halen.

Dat is spijtig, temeer omdat de agrariërs en weidewachters er veel voor doen.

Er is wederom weer hard gewerkt aan het duurzaam onderhoud van de sloten in ons gebied. Door het natte voorjaar is er later dan gemiddeld gestart met het baggerwerk. Veel agrariërs hebben zich echter alsnog ingespannen om de wenselijke 25% te baggeren. Door de georganiseerde demo-dag rondom slootschonen en baggeren in september zijn nog meer grondeigenaren op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn en hopen we natuurlijk stiekem op groei van de pakketten slootbeheer voor 2025.

 

Media aandacht

Terugkijkend is het fijn om te kunnen melden dat we als Weidehof een professionaliseringslag hebben gemaakt. Bestuurstaken zijn verdeeld, de organisatiestructuur is gewijzigd en we hebben twee nieuwe veldcoördinatoren aangenomen. Daarnaast houden we ons ook structureel bezig met de communicatie. We hebben meerdere keren een goede pers gekregen in de (vak) bladen. In het afgelopen seizoen organiseerden we met succes bijeenkomsten bij ‘onze’ boeren voor bestuurders van gemeente, provincie en waterschap. Kortom: we hebben Weidehof dit seizoen op de kaart gezet. En niet onbelangrijk, onze website is vernieuwd. Neem gauw een kijkje!

Een zoektocht

Terug naar het veldwerk. Ook dit seizoen bleken de gevolgen van predatie een belangrijke factor binnen het weidevogelbeheer. Een factor die enorm frustreert. We zijn continu in overleg met collectieven, overheden en betrokken partijen over de aanpak en het beleid hierover. Stap één is het in kaart brengen van wat er gebeurt in de polders. We zullen daar in 2025 voor gesteld staan.

En dan tot slot het verdienmodel. Hoe kan een boer met een passie voor weidevogels tegelijkertijd voldoende inkomen halen uit zijn melkopbrengst? Het is een zoektocht, waarbij de samenwerking tussen agrariërs, natuurorganisaties en overheden beter van de grond moet komen.

Willen we echt grote schaal stappen zetten in weidevogel- en natuurbeheer, dan moet het zorgen voor de weidevogels en het landschap geen geld kosten, maar geld opleveren. Pas dan kunnen agrariërs zich met hart en ziel blijven inzetten en heeft de grutto weer een kans.