Te midden van de Randstad, omsloten door drie rivieren, ligt een bijzonder groen landschap: de Krimpenerwaard. Dit is het werkgebied van Weidehof Krimpenerwaard.

Al meer dan duizend jaar geleden, in het jaar 944, wordt voor het eerst melding gemaakt van dit unieke stukje Nederlandse natuur. De Krimpenerwaard kenmerkt zich door de open polders en de vele wateren. Het gebied wordt omringd door de Hollandsche IJssel, de Lek en de Vlist. De weidse graslanden en het uitgebreide waternetwerk maken de Krimpenerwaard tot een uniek gebied met weidevogels en een kleurrijk landschap.

Dit willen wij graag zo houden. Daarom zet Weidehof Krimpenerwaard, samen met boeren en streekbewoners uit het gebied, zich in voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in deze regio. Agrariërs spelen daarmee een cruciale rol in het groen en duurzaam houden van onze waard. Het gebied heeft een oppervlakte van 14.000 hectare en valt sinds 2015 bijna geheel onder de gemeente Krimpenerwaard.

 

Kaart krimpenerwaard

Waardevol: de Big Five!

Voor de Big Five hoeft u niet in het vliegtuig te stappen. Die fladderen gewoon rond in onze waard.

Big five 1

Grutto

'Utto, utto, utto!' klinkt zijn baltsroep over de weide. Deze prachtige roeptoeter met oranjebruine kop en kaarsrechte snavel heeft zijn naam aan zichzelf te danken.

Big five 2

Kievit

Deze weidevogel, met z'n kenmerkende zwarte kuif en witte vlek op de wang, is op z'n best in de paringstijd wanneer hij in de lucht indrukwekkende capriolen laat zien.

Big five 3

Tureluur

Hij overwintert in het zuiden, maar als hij weer terug is in onze mooie waard, kun je niet om hem heen; daar zorgen die felrode pootjes wel voor!

Big five 3

Scholekster

Zwart-wit verenkleed, oranje snavel en oranje poten. Als dat onze Scholekster niet is. Nesten van dit mooie beest kun je op de gekste plekken in de Krimpenerwaard tegenkomen.

Big five 3

Slobeend

Ploegt met z’n brede snuit graag door het schone water van de Krimpenerwaard, maar kiest net zo graag het luchtruim voor een retourtje Oost- of Zuid-Europa.