Kieviten gezenderd voor onderzoek
Vier agrariërs van Weidehof Krimpenerwaard doen mee aan het onderzoek van het Louis Bolk Instituut naar kuikenoverleving van de kievit op mais. Door het vrouwtje te zenderen willen onderzoekers meer inzicht krijgen in het gedrag en de overleving van de kievit gezinnen, die op maisland uitkomen. Waar gaan ze heen en waarom?
In totaal gaat het in de provincie Zuid-Holland om 20 maispercelen die meedoen aan het onderzoek.
Het zenderen had wat voeten in aarde. Het eerste vrouwtje durfde niet terug te komen naar het nest dus haalde de onderzoeker van Sovon Vogelonderzoek Nederland de klapval weer op om het later in de week opnieuw bij een ander nest te proberen.
Hardloop cross tussen de nesten
Een week later was er meer geluk en vlogen ze met twee man sterk hardlopend het perceel in om de kievit zo snel mogelijk uit de klapval te bevrijden en om haar te kunnen zenderen. Ze hadden, zo vertelden ze ons, een hardlooproute uitgestippeld: een cross tussen meer dan 10 nesten van grutto, tureluur en kievit, best spannend.
De kievit werd ook geringd en gewogen – ruim 200 gram. Een mooi gewicht volgens de Sovon onderzoeker. Er miste een klein nijptangetje, maar een schaartje was gauw gevonden. Daarna werd de kievit weer losgelaten.
Volgende week wordt er op de mais wormplaggen genomen en potvallen geplaatst om beeld te krijgen over de voedselbeschikbaarheid. Hopelijk komen de eieren snel uit en weten de kievitkuikens hun voedsel te vinden op het maisperceel of misschien wel op het aangrenzende plas-dras perceel.