Stront aan de knikker

31 januari 2020      

Eind januari is er stront aan de knikker. Je ziet het mestniveau in de putten dichtbij de roosters komen. Kijkt reikhalzend uit naar 15 februari als er weer mest uitgereden mag worden en je begint maar vast te mixen. Kom ik daar nog even bij met wereldvreemde shit. Namelijk het idee om sommige percelen voor de eerste snede gewoon niet te bemesten.

Nou, ik ben dan ook een weidevogelman en ik wil je verleiden om het jagen op maximale vemmen en eiwitten soms, of zullen we zeggen plaatselijk, even los te laten. Voor weidevogels zijn de percelen met uitgestelde maaidatum waardevol, want ze geven rust, beschutting en voedsel. Maar ze geven in juni vaak een zware snede gras met weinig voederwaarde. Het wordt eind mei, begin juni zo hoog, dat er voor de vogels en hun kuikens ook geen doorkomen meer aan is. Voor die percelen is het niet zo’n gek idee, om bemesting in het voorjaar over te slaan.

In een onderzoek op veengrond in Midden-Delfland was de drogestofopbrengst van de eerste snede een ton lager, maar werd dat in latere snedes gecompenseerd. De kwaliteit van alle snedes is gemiddeld ietsje beter. Je boerenhart zegt misschien dat bemesten moet omdat je eiwit wilt oogsten. Maar het onderzoek stelt je gerust: je haalt je tonnen wel en de totale eiwitopbrengst zal zelfs iets hoger kunnen zijn als je de verdeling van de mest over het seizoen durft aan te passen. Probeer het eens, want het lijkt mij winst voor boer èn weidevogels. Laat ik me voor deze keer wat straattaal veroorloven: dat is toch goeie shit man!


Met gevleugelde groet,

 

Praktische tips deze maand:

  • Heb je geen ‘officieel’ weidevogelbeheer, maar je wilt toch iets doen voor kruiden, insecten en vogels, overweeg dan om een aantal goed gekozen perceelsranden niet te bemesten of gefaseerd te maaien. Het zijn methodes om voor meer variatie en structuur te zorgen in de slootkanten die ten goede komt aan insecten, vogels en waterkwaliteit.
  • Klik voor bemestingstips voor biodiversiteit en weidevogels naar: https://weidewinst.nl/benut-je-mest-maak-een-bemestingsplan/      Je vindt hier ook een link naar het artikel over het onderzoek waar ik hierboven over schrijf.

Eens per maand vertel ik, Weidevogelman, over de weidevogels. In het broedseizoen wordt dat twee keer per maand. Meld je nu gelijk aan als je op de hoogte wil blijven. Fijn als je deze mail doorstuurt naar iedereen met een warm hart voor weidevogels!

Samen krijgen we veel snavels dezelfde kant op!